De werkdag van onze lasrobot programmeur.

Benieuwd naar hoe de werkdag van een lasrobot programmeur eruit ziet? Onze collega Joshua vertelt je er graag meer over!

Joshua: “Wanneer een klant een order plaatst, krijg ik deze doorgestuurd van ons bedrijfsbureau. Ik ontvang dan de order, vaak met de bijbehorende tekening van de producten en een 3D model.
Allereerst kijk ik, of een van mijn collega’s, nog een keer naar de maakbaarheid van de producten. En vervolgens checken we of er een lasmal gemaakt moet worden.
Daarna voeg ik de 3d modellen van het product en de lasmal samen in de 3d-omgeving (DTPS programma) van de lasrobot. Vervolgens bedenk ik een zogenoemd strijdplan, waarna het programmeren kan beginnen.

Tijdens het programmeren leg ik de laslijnen en bepaal ik de lasvolgorde waarin de robot later te werk gaat. Vanuit het lasprogramma creëer ik een zoekprogramma wat de ‘3D-wereld’ en de ‘werkelijkheid’ bij elkaar brengt.

Vervolgens gaan we de testfase in, dit gebeurt fysiek aan de lasrobot. Tijdens deze fase wordt een test product in de lasmallen geklemd, op de robot geplaatst en maken we gebruik van het zoekprogramma. Door het zoekprogramma gaat de lastoorts van de robot naar de plekken waar hij gaat lassen, zodra het lasprogramma van start gaat. Dit proces hou ik nauwlettend in de gaten zodat de robot later geen fouten maakt en nergens tegenaan botst. Vervolgens wordt het lasprogramma gedraaid op de testproducten. Onze kwaliteitscontroleurs voeren de kwaliteitscontroles uit en geven indien nodig de aanpassingen die gemaakt moeten worden door.
Zodra ik de aanpassingen heb doorgevoerd zit mijn werk erop en kan met één druk op de knop het robotlassen van start gaan.”