Nen-EN-ISO.

Goedgekeurd proefstuk: lasmethodekwalificatie ISO 3834!

Recent zijn we gekeurd voor de lasmethodekwalificatie ISO 3834. De keuring is een eis om de certificering te behouden, belangrijk dus! Het proefstuk dat je hier ziet is gelast door een van onze gecertificeerde lassers en is vervolgens intern gekeurd. In een onafhankelijk laboratorium vond de officiële kleuring plaats. De Bruyn Metaal is ‘goedgekeurd’ en we behouden onze lasmethodekwalificatie ISO 3834!

 

Meer over Nen-EN-ISO
De NEN-EN-ISO 3834 is een middel om de kwaliteit van laswerkzaamheden gedurende het proces vast te leggen en te borgen. Toch kun je niet spreken over een kwaliteitsborgingsysteem. Waarom niet? Het zit zo: de kwaliteit van een las of laswerkzaamheden kunnen niet eenvoudig worden aangetoond. Eigenlijk is dit alleen mogelijk door alle gemaakte lassen ‘destructief’ te onderzoeken. Dat wil zoveel zeggen als: de las op maximale kracht belasten totdat de las uiteindelijk breekt/scheurt. In de praktijk is dit niet mogelijk. Want wanneer we dit doen, dan zullen alle producten uiteindelijk stuk gaan. De las op kracht belasten betekent namelijk dat het uithoudingsvermogen van de las tot het uiterste wordt onderzocht. Logischerwijs wordt het uiterste niveau zichtbaar net voor het moment waarop de las stukgaat.

 

Onderhouden en vastleggen van laswerkzaamheden
Het onderhouden en vastleggen van laswerkzaamheden doen we door middel van:

  • WPS maken. Dit betekent het vastleggen van lasparameters. Denk hierbij aan lashoogte en voorverwarmen (heat input)
  • Werkinstructies maken. Ofwel, voor we starten met de laswerkzaamheden brengen we exact in kaart op welke wijze het product op de best mogelijke manier gelast kan worden.
  • Het uitwerken van een planning. We bekijken wanneer welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden (laseren, buigen, lassen, lasonderzoek)

Opleiden en het verruimen van het kennisniveau van onze lassers.